Pilihan RedaksiPolitik

Pemilu 2019, Abah Ence: Bukan Persaingan Antar Parpol, Tapi Antar Caleg

SUMEDANG ONLINE, TEGAL KALONG – Pengamat politik Abah Ence Lemi Aminudin, menilai yang akan bersaing dalam pemilihan umum 2019 mendatang bukan Partai tetapi figure kandidat calon itu sendiri. Berbeda dengan masa dirinya yang pernah ikut pada Pemilihan Umum 1971, dimana saat itu peran partai paling dominan untuk menunjuk kadernya duduk di legislative.

“Aya contona zaman baheula mah diadu partai, malah mun aya di jalan oge dicirian. Teu usum ayeuna mah. Malahan engke, dina Pemilu nu baris datang, lain diadu partai tapi diadu figure. Ngan aya kalemahan dina satu partai pasea di jero, eta kalemahan jaman ayeuna. Baheula mah teu aya. Baheula mah jadi anggota DPRD pun kepercayaan dari partai, lain ditunjuk ku rahayat. Patuh solid taklid ka partai, ayeuna lain jamanna deui. Tapi kade anu ngaranna kader, ulah jadi kader anu. Ari kader mah puguh loyalitasna, dedikasina. Tapi ayeuna kadang kadang, tahun ayeuna ka partai ieu, isukan ka partai ieu, tahun hareup ka partai ieu. Lantaran ayeuna anu bergerak adalah tujuanna, main oriented, orientasina pada orang, bukan pada partai,” ujar Abah Ence dalam acara Halal bi Halal AMS Distrik Sumedang.

“Sok tingalikeun, moal pasea partai A jeung partai B dina pemilu nanti, tapi anu pasea si A jeung si B, sarua partai. Makana ku AMS diiket ayeuna, maka kahade aranjeung sasama warga AMS kaitan duduluran montong aya persaingan tidak sehat,” imbuhnya.

Politisi yang pernah ikut dalam pemilihan1971 ini pun menyebutkan jika semasanya dulu selain otak juga kajugalaan, sehingga hal itu bisa menimbulkan keributan. “Abah kungsi milu pemilu 1971, baheula mah selain otak dilarapkeun jeung kajugalaan anu aya papasean. Ayeuna mah geus lain zamanna, ayeuna mah diadu otak, dan bongan politik hartina elmu jeung seni dina ngaheuyeuk dayeuh ngolah nagara.”

“Politik lain pertentangan, politik lain tipu-tipu, politik lain adu domba, dina politik aya management by strategi keur meunangkeun upaya urang. Jeung dina pulitik aya management by conflict. Konflik ulah dijieun perpecahan, tapi konplik urang menej ku jalan kahadean, nyambungkeun hate jeung hate supaya hate urang aya dina kasaragaman,” imbuhnya. *** IWAN

 

Tags

Silakan beri tanggapan terkait artikel ini:

Related Articles

Close